Teraz jest czwartek, 9 września 2010, 22:45

Autor/ka Wiadomość
 Tytuł: przejęcie fundacji
WiadomośćDodano: wtorek, 20 lipca 2010, 15:27 
Chciałam otworzyc fundację, ale okazało się że mój znajomy ma juz zarejestrowana fundację, która jest "nieaktywna"- nie prowadzi już żadnych akcji. Czy nie będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem zmiana nazwy w KRS oraz fundatora (poprzedni zostanie - dojdę jeszcze ja) statusu tak aby zawieral tez cele które ja chciałam zawrzeć w statusie?
- Fundacja tamta jest zarejestrowana od 4 lat ale przez ten czas nie sporządzała żadnych bilansów ani nie prowadziła rachunkowości? wydaje mi się że mimo iż nie było przychodów ani kosztów to (nie jest zarejestrowania jako działalność) to powinna sporządzać bilans?
Dopiero zaczynam i będę wdzięczna za informację, a także:
1) gdzie znajdę programy unijne dla fundacji tak abym mogła wpisać to w status.
2) czy Urzędy pracy dotują fundacje - a raczej osoby bezrobotne zakładające fundację?
3) czy jako założycziel fundacji bez zatrudnienia w fundacji mogę nadal być zarejestrowana jako bezrobotny?
4) czy fundator może być jednocześnie prezesem lub członkiem zarządu?

dziękuję

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: przejęcie fundacji
WiadomośćDodano: wtorek, 20 lipca 2010, 18:40 

Dołączył/a: piątek, 22 sierpnia 2008, 14:24
Naobi napisał(a):
2) czy Urzędy pracy dotują fundacje - a raczej osoby bezrobotne zakładające fundację?

Z pewnością nie. Dlaczego urząd miałby z publicznych pieniędzy jeszcze dotować kogoś, kto ma dużo pieniędzy i chce je przeznaczyć na jakiś społecznie użyteczny cel ustanawiając fundację?

Naobi napisał(a):
3) czy jako założycziel fundacji bez zatrudnienia w fundacji mogę nadal być zarejestrowana jako bezrobotny?

Tak.

Naobi napisał(a):
4) czy fundator może być jednocześnie prezesem lub członkiem zarządu?

Dopiero co było podobne pytanie. Nie ma wprost w przepisach żadnych zakazów, aczkolwiek wiele osób uważa, że to troszkę nieładne rozwiązanie. Ale można.

Co do głównego pytania - raczej odradzałbym "przejmowanie" fundacji (chyba, że z jakiegoś bardzo konkretnego powodu potrzebna jest fundacja zarejestrowana kilka lat temu - na przykład jest to warunek starania się o jakiś grant, że organizacja istnieje minimum tyle a tyle lat). Nie wiadomo jakie zobowiązania zostawiła po sobie ta fundacja, nie tylko finansowe, ale też niedopełnione obowiązki sprawozdawcze i inne.

Oczywiście nie jest możliwa "zmiana" ani dopisanie fundatora. Ufundowanie fundacji już miało miejsce w przeszłości. Prawdopodobnie chodzi Pani o to, że znajomy chciał dopisać Panią do rady fundacji. Zwracam jeszcze tylko uwagę, że "status" to coś innego niż "statut". Prawdopodobnie sąd nie zezwoli na taką zmianę statutu, w której ulegałby zmianie główny cel, dla którego fundator ufundował tę fundację.

Osobiście polecałbym raczej ufundowanie nowej fundacji, jeśli ma Pani pieniądze i pomysł na realizowanie jakiejś misji społecznej. Na pewno odbędzie się to szybciej niż takie daleko idące zmiany już istniejącej fundacji.

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
WiadomośćDodano: wtorek, 20 lipca 2010, 19:16 
Całkowicie zgadzam się z tym co napisał xpert17. Moim zdaniem ta fundacja nie dopełniła wszystkich obowiazków sprawozdawczych. Fundacje mają obowiązek corocznego składania sprawozdań do swojego organu nadzoru tj. do właściwego dla siebie ministra. Poza tym sprawozdanie finansowe, w tym bilans sporządza się również zerowe, nawet wtedy kiedy nie było żadnych obrotów w trakcie roku, a ponadto składa się je co rok do urzędu skarbowego.

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
WiadomośćDodano: wtorek, 20 lipca 2010, 20:44 
Fndację zakłada się poto żeby komuś pomuc mając sporo forsy któa można na to przeznaczyć. A z tego co tu piszesz jesteś bezrobotny więc co możesz ufundować? Jeszcze jedna fikcyjna organizacja powstanie. Mamy już dośc takich pseudofundacji. Jeśli chcesz naprawdę komuś pomóc to znajdz jakąś organiację która potrzebuje wolontariuszy i działąj społecznie dla dobra kraju i jego mieszknców

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl wiadomości nie starsze niż:  Sortuj wg  

Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach