Teraz jest czwartek, 9 września 2010, 22:49

Autor/ka Wiadomość
 Tytuł: Stowarzyszenie zwykłe a jego majątek
WiadomośćDodano: środa, 14 kwietnia 2010, 14:07 
Witam

mam pytanie dotyczące bardzo delikatnej ale i pilnej sprawy:

mam zamiar z kilkoma osobami założyć stowarzyszenie zwykłe (ze względu na pilność sprawy) którego celem regulaminowym jest przejęcie zasądzonych wierzytelności na III dziale Księgi wieczystej pewnej nieruchomości. Składki członkowskie pokryją koszty związane z wykupieniem umową cesji zasądzonych egzekucji. Teraz pytania:
1. czy jest możliwe aby taką działalność prowadziło stowarzyszenie
2. Gdzieś wyczytałem (już nie powiem gdzie - dużo tego widziałem ostatnio) że Stow. Zw. nie może posiadać majątku - mam wrażenie że to pisał jakiś domorosły spec, bo przecież składki to majątek, ale jeśli jest w tym ziarnko prawdy to nasuwa mi się pytanie takie: zakladma że skladki nie sa majątkiem , natomiast posłużą one do zakupienie wierzytelności i czy ta wykupiona wierzytelność jest już majątkiem ????
3. Czy można kwalifikować członków wg załącznika do regulaminu - dając im udział w korzyściach płynących ze stowarzyszenia (będziemy starać się doprowadzić do egzekucji z dłużni ka/ków - otrzymać zwrot nakładów) lub nie, dając im prawa w głosowaniu - lub nie

dzięki z gory za szybkie odpowiedzi

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stowarzyszenie zwykłe a jego majątek
WiadomośćDodano: czwartek, 29 kwietnia 2010, 13:56 

Dołączył/a: czwartek, 14 stycznia 2010, 13:00
nie jestem do końca pewien ale ustawa mówi:
"1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:(...)
4) prowadzić działalności gospodarczej,
5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także
korzystać z ofiarności publicznej.
2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich."
więc nie wydaje mi się aby przychody stowarzyszenia mogły pochodzić z jakichkolwiek innych źródeł niż składki. A dodatkowo jak chcecie przekazać jakiekolwiek prawa na stowarzyszenie zwykłe, które nie ma osobowości prawnej - praktyka pokazuje że i tak umowy podpisują poszczególne osoby i one za to odpowiadają a nie stowarzyszenie.

Zgłoś tą wiadomość
 Wyślij e-mail  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl wiadomości nie starsze niż:  Sortuj wg  

Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach