Teraz jest czwartek, 9 września 2010, 00:41

Autor/ka Wiadomość
 Tytuł: Składki członkowskie w rachunku wyników
WiadomośćDodano: czwartek, 1 kwietnia 2010, 11:07 
Witam,

Mam pytanie odnośnie wykazania w rachunku wyników składek od członków stowarzyszenia (stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej, a obowiązek opłacania składek wynika ze statutu). Według mnie sprawa była jasna, że w pozycji Składki brutto określone statutem. Naszła mnie wątpliowość ponieważ poprzednia księgowa wykazywała to w pozycji Inne przychody określone statutem.
Kolejne moje pytanie to czy składki członkowskie są opodatkowane czy zwolnione zgodnie z art 17 ust. 1 ustawy o pdop.
I ostatnie pytanie, czy strata z roku ubiegłego jest kosztem tylko bilansowym czy też podatkowym.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ rozliczam stowarzyszenie pierwszy raz i jest to dla mnie czarna magia!!!

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Składki członkowskie w rachunku wyników
WiadomośćDodano: niedziela, 11 kwietnia 2010, 19:21 

Dołączył/a: niedziela, 11 kwietnia 2010, 19:18
Ewa napisał(a):
Witam,

Mam pytanie odnośnie wykazania w rachunku wyników składek od członków stowarzyszenia (stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej, a obowiązek opłacania składek wynika ze statutu). Według mnie sprawa była jasna, że w pozycji Składki brutto określone statutem. Naszła mnie wątpliowość ponieważ poprzednia księgowa wykazywała to w pozycji Inne przychody określone statutem.
Kolejne moje pytanie to czy składki członkowskie są opodatkowane czy zwolnione zgodnie z art 17 ust. 1 ustawy o pdop.
I ostatnie pytanie, czy strata z roku ubiegłego jest kosztem tylko bilansowym czy też podatkowym.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ rozliczam stowarzyszenie pierwszy raz i jest to dla mnie czarna magia!!!

-Składki wykazuje się w rachunku wyników pod poz.składki
-Składki są zwolnione z podatku
-strata jest kosztem podatkowym

Zgłoś tą wiadomość
 Wyślij e-mail  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Składki członkowskie w rachunku wyników
WiadomośćDodano: środa, 28 kwietnia 2010, 22:46 
Po pierwsze - jeśli nie prowadzicie działalności gospodarczej nie macie na rachunku wyników straty tylko nadwyżkę kosztów nad przychodami. Strata bilansowa może powstać na rachunku zysków i strat przy prowadzeniu działalności gospodarczej.
Po drugie - nawet jeśli bilansowo wyszła wam nadwyżka kosztów nad przychodami, którą nazywasz stratą, podatkowo wcale może nie być straty, a wręcz przeciwnie dość duży dochód, który jest zwolniony bądź nie z podatku dochodowego. Dzieje sie tak, bo nie wszystkie koszty bilansowe są kosztami uzyskania przychodu w rozumieniu ustawy o pdop.
Po trzecie - nadwyżkę kosztów nad przychodami za rok ubiegły należy przeksięgować pod datą zatwierdzenia sprawozdania finansowego do kosztów statutowych roku bieżącego

Zgłoś tą wiadomość

Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl wiadomości nie starsze niż:  Sortuj wg  

Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach